Следвайте Гласове в ТелеграмТрябва да поздравим настоящето ръководство на Да, България

...
Следвайте Гласове в ТелеграмТрябва да поздравим настоящето ръководство на Да, България
Коментари Харесай

Мануела Малеева: Да, България се е превърнала в нещо, което напомня пирамидална корпоративна структура

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Трябва да поздравим сегашното управление на " Да, България " за постигнатите триумфи, само че има и друго, което не можем да премълчим - трансформирала се е в нещо, което припомня пирамидална корпоративна конструкция " - това разгласи съоснователката на партията Мануела Малеева.

В обява във Фейсбук (споделена и от идейния клуб " Девети декември " ), в която се обръща към партийните членове, Малеева споделя, че вижда отлив на качествени членове на партията, отчаяние измежду локалните структури в страната и липса на вътрешна народна власт. 

Мануела Малеева е част от идейния клуб " Девети декември ", който пък е част от " Да, България " и работят дружно от към седем години. Ден преди съвещанието на " Да, България ", на което се чака да бъде направена оценка на свършеното в държавното управление, Малеева припомня какво я е привлякло към взаимна активност с Христо Иванов: 

" Преди 7 години, дружно с Кристиан Таков, Христо Иванов и една претъпкана зала от хора поставихме началото на едно дълго пътешестване към реализиране на Българската фантазия. Много провокации стояха пред нас. Направихме и невъзможното, с цел да освободим страната от тежкото и корумпирано ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Надявахме са да изпълним на практика политически задания, които изглеждаха неотложни - битка с корупцията, промяна на правосъдната система, само че се надявахме и на битка за мирогледни полезности - гражданска готовност, образован национализъм, съвременни институции, и изцяло издигане на качеството на българския живот посредством акцент върху обучение и просвета. Това бяха неща, които можеха да привлекат към Да, България нов електорат, доста от обезверените ". 

Мануела Малеева поздравява актуалното управление на " Да, България " за постигнатите триумфи, само че отбелязва, че те " към момента не са необратими ". Отбелязва и че не изчерпват това, за което мечтаели - " право за конституционната промяна и промяната в правосъдната система ". 

И продължава с това, което по думите ѝ не може да бъде недоизказано: 

" През последните три години, с голямо страдание, съм очевидец на напускането на доста качествени членове на " Да, България ", а немалка част от нашите хора в страната стартират да изпитват отчаяние, обвързвано с неналичието на внимание към проблемите на локалните общности и нарушение на главните правила, които ни събраха. Партията страда от липса на вътрешна народна власт и се е трансформирала в нещо, което припомня пирамидална корпоративна конструкция ". 

Според Малеева и клуб " Девети декември " актуалният Национален съвет не съумява да се оправи с провокациите на днешния дневен ред, " а те са доста по-различни от тези, при които преди 2 години го избрахме след доста противоречиво гласоподаване ". 

Според вътрешната съпротива на Христо Иванов, с цел да се върне " Да, България " към основополагащите ѝ полезности и правила, е належащо връщане към децентрализацията, демократичността, разговора и провеждането на почтени и транспарантни вътрешни избори в партията, което може да се случи посредством включване в Народно събрание на ръководителите на регионалните и задграничните локални организации.

" И най-важното - да се върнем към жителите. Ние бяхме тези, които единствено преди 7 години им давахме религия и вяра, чертаехме по едно и също време фундаментални и изпълними промени в българското общество и страна, имахме стратегия, която вярвахме, че следваме. Девизът на нашия клуб е " Демокрацията стартира от нас. Убедена съм, че това ще генерира доста повече сила в " Да, България " и ще даде възприятието за смисъл и съпричастност на всеки от нашите членове ". 

В обявата си Малеева се обръща към всеки от член на " Да, България ", зает и съпричастен с концепциите, правилата и ентусиазма, които са ги събрали в зимните дни на 9-и декември и 7-и януари преди 7 години - " да се включи интензивно и да ни поддържа на Националната конференция на 9.03.! "

Обръщението към партийните членове на " Да, България " от страна на основен представител на " Девети декември " може да бъде тълкувано като намек за вероятно искане на оставката на Христо Иванов на утрешното съвещание. 

На 9 март " Да, България " се събира, с цел да реши към кое европейско политическо семейство желае да се причисли и в каква посока има намерение да се развива като партия. Очаква се групировката да удостовери и целите, с които влезе във властта. 

При учредяването на " Да, България " на 7 януари 2017 година не бе посочено ясно мястото ѝ в политическия набор. Тогава Христо Иванов изведе на напред във времето " битката с корупцията и отвоюването на страната от мафиотски плен ". Анализатори обаче разтълкуваха позициите ѝ като центристки и демократични. В края на 2023 година Иванов разгласи, че счита за належащо " одесняването " на групировката, а управлението разпореди разискването на този въпрос на Националната конференция.

Партията би трябвало да реши и към кое европейско семейство ще се причисли - дали към Европейската национална партия (ЕНП) - политическото семейство на ГЕРБ и ДСБ, или Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), чийто член е Движение за права и свободи.

Освен това неотдавна Националният съвет на " Да, България " е приел вътрешни правила за номиниране на претендентите на " Да, България " за изборите за Европейския парламент.

Учреденият през март 2022 година клуб " Девети декември " се смята за вътрешна съпротива на Христо Иванов с разнообразни визии за ръководенето на партията. Дали на съвещанието на висшия орган на " Да, България " ще има изненади, ще стане ясно на следващия ден. Дневният ред обаче не планува промени в управителните органи. 

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР